De plannen van het kabinet-Schoof: ‘Gelijkwaardigere toegang tot zorg’

door | sep 18, 2024 | Algemeen

De zorg staat al lange tijd onder grote druk. Het wordt steeds lastiger voor medewerkers om de groeiende zorgvraag op te vangen. Tegelijkertijd mijden mensen vaak zorg uit angst voor de kosten. Afgelopen dinsdag heeft koning Willem-Alexander de troonrede voorgelezen. In dit artikel lees je de plannen die het kabinet-Schoof heeft voor de zorg.

In het regeerprogramma is het onderdeel zorg opgedeeld in zeven thema’s. Met het verlagen van het eigen risico en het nemen van maatregelen om wachtlijsten in bijvoorbeeld de jeugdzorg en ggz terug te dringen, wil het kabinet een gelijkwaardigere toegang tot zorg creëren. De urgentie wordt leidend en de overheid wil dat iedereen, van jong tot oud, in Nederland gezond en fit kan zijn en blijven.

Een gelijkwaardige toegang tot zorg

Steeds meer mensen vermijden zorg om financiële redenen, wat leidt tot een dreigende tweedeling in de toegang tot zorg. Met onder andere het flink verlagen van het eigen risico creëert het kabinet een gelijkwaardigere toegang tot zorg. In 2025 en 2026 wordt het eigen risico bevroren op 385 euro, en vanaf 2027 wordt het verlaagd naar 165 euro. De eerste schijf in de inkomstenbelasting wordt verlaagd om lage- en middeninkomens te ondersteunen. Vooruitlopend op de verlaging van het eigen risico is 2,5 miljard euro lastenverlichting voor 2025 en 2026 beschikbaar. Ook gaan patiënten straks minder eigen risico in één keer betalen. Zo betaal je vanaf 2027 in het ziekenhuis nooit meer dan 50 euro eigen risico per behandeling. De verlaging van het eigen risico (waarde: 4,3 miljard euro) moet ervoor zorgen dat meer mensen medische zorg zoeken bij klachten.

Afwenden van een onbeheersbaar arbeidsmarkttekort

De verwachting is dat er in 2033 een enorm personeelstekort in zorg en welzijn van bijna 200.000 medewerkers zal zijn. Het kabinet wil dit langs drie lijnen aanpakken:

  • Binnen vijf jaar de administratietijd halveren naar 20%.
  • De juiste inzet van medewerkers.
  • Het vergroten van vakmanschap.

Er wordt getracht om met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) de administratietijd in de zorg naar beneden te brengen. Ook wordt gewerkt aan digitalisering, standaardisering, automatisering en het verbeteren van de gegevensuitwisseling met inachtneming van privacy.

Intergraal Zorgakkoord concreet maken

Omtrent het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt de bedoeling concreet gemaakt in de zogeheten beweging naar de voorkant. Het behoud van streekziekenhuizen wordt het uitgangspunt. Afspraken worden gemaakt om de spoedeisende hulp, acute verloskunde en intensive care te bekostigen op basis van een beschikbaarheidsbijdrage. Samen met meerjarige contracten en het uitvoeren van eenvoudige operaties in streekziekenhuizen en kleinere ziekenhuizen in de stad, tracht het kabinet het bestaansrecht van streekziekenhuizen te versterken. Zorg en welzijn worden beter vervlochten en het wordt makkelijker gemaakt om een huisartsenpraktijk over te nemen.

Verder worden er digitale hulpmiddelen en zorg in de eigen omgeving gestimuleerd om de groei van zorguitgaven te beheersen. Het kabinet werkt aan een visie op minder marktwerking in de zorg en meer regionale toegankelijkheid, met een akkoord gepland voor 2025-2028.

De samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen wordt versterkt om sneller zorg te bieden en door te verwijzen. Het kabinet zet daarbij in op meer praktijkhoudende huisartsen en het verlagen van drempels voor starters. Praktijkondersteuners helpen huisartsen om de druk op ziekenhuizen te verminderen.

Goede zorg en ondersteuning voor ouderen

De overheid wil goede zorg en ondersteuning bieden voor de ouderen in Nederland. Er wordt daarom geïnvesteerd in betere ouderenzorg, meer zorg- en verpleegplekken en 290.000 extra geschikte woningen voor ouderen in 2030. Ook stuurt het kabinet op een halvering van de administratietijd in verpleeghuizen in 2030. Op deze manier kunnen zorgmedewerkers daadwerkelijk zorg verlenen in plaats van dat zij hun kostbare tijd besteden aan administratie. Verder moeten Palliatieve en terminale zorg een vanzelfsprekend onderdeel van de reguliere zorg zijn. Om die reden wordt extra aandacht besteed aan opleidingen, zodat palliatieve zorg onderdeel is van alle basisopleidingen (mbo, hbo en universitair).

Er moet minder bureaucratie komen. Het kabinet zorgt ervoor dat zorgwetten beter op elkaar worden afgestemd en daar waar doorrekeningen aantonen dat het goedkoper en efficiënter kan, worden voorbereidingen getroffen om ze ook samen te voegen. Verder moet het systeem van herindicaties voor mensen die in een verpleeghuis wonen worden beëindigd. De indicatiestelling blijft gebruikt worden voor de urgentie op de wachtlijst.

Eerder werd al bekend dat het kabinet de bezuinigingen van ruim 600 miljoen op de ouderenzorg schrapt.

Zorg voor jongeren die dit het meest nodig hebben

Het kabinet stelt dat de jeugdzorg onvoldoende beschikbaar is voor jongeren die dit het hardst nodig hebben. Daarnaast is de druk op de jeugdzorg te groot, 1 op de 7 kinderen krijgt jeugdzorg. Dat moet anders en is ook niet houdbaar naar de toekomst. De uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd heeft daarom hoge prioriteit voor dit kabinet. Met een nieuw wetsvoorstel wil het kabinet helder maken waarvoor je bij de jeugdhulp terecht kunt en welke hulp daarvoor beschikbaar is. Zo worden beschikbare tijd en middelen ingezet voor die jongeren die hulp hard nodig hebben. Stevige lokale teams, dichtbij in de wijk, spelen hierbij een belangrijke rol. Om jongeren op tijd de (specialistische) hulp te geven die ze nodig hebben, wordt de samenwerking tussen gemeenten en de inkoop van specialistische zorg op regionaal niveau verplicht. Deze zorg krijgen jongeren zo dicht mogelijk bij huis. De gesloten jeugdzorg wordt zo snel mogelijk afgebouwd. In plaats hiervan komt er een alternatief aanbod dat zoveel mogelijk lijkt op een leven thuis. Het kabinet zal ook inzetten op administratielast verlaging voor de gespecialiseerde Jeugdzorg.

Naar een gezonder, sportiever en fitter Nederland

Een goede (mentale) gezondheid is belangrijk voor iedereen. Het kabinet focust zich de komende periode speciaal op kinderen en jongeren. Zo wordt er gewerkt aan een gezonde generatie in 2040. Marketing van ongezonde producten gericht op kinderen en jongeren wordt tegengegaan, mits dit ondernemers niet belast en dit proportioneel is voor het bedrijfsleven. Wel wordt de maaltijd op scholen afgeschaft. Verder komt er een actieplan om het gebruik van vapes onder jongeren terug te dringen en komt er een campagne om de consequenties van het kopen en gebruiken van drugs zichtbaar te maken.

Het kabinet neemt de zorgen om de gedaalde vaccinatiegraden zeer serieus. Daarom wordt het onder andere makkelijker gemaakt om vaccinaties te krijgen, met name in wijken en gebieden waar de vaccinatiegraad achterblijft.

Voldoende sporten en bewegen draagt bij aan de fitheid en gezondheid van een persoon. Daarnaast helpt het om je fysiek en mentaal goed te voelen. De ambitie is dat iedereen de kans krijgt om te sporten en bewegen, en daarvan te genieten. Om sportverenigingen te helpen zich klaar te maken voor de toekomst, blijft het kabinet investeren in de verduurzaming van sportverenigingen.

Zorgvuldige afweging medisch-ethische wetgeving

De wettelijke kaders van (onderzoek naar) embryo’s, abortus en euthanasie blijven ongewijzigd, behoudens onvoorziene en belangwekkende ontwikkelingen. Denk hierbij aan nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en mogelijkheden, wetsevaluaties en adviezen van bijvoorbeeld de Gezondheidsraad. Het kabinet heeft aandacht voor de lopende wijziging van de Embryowet. Ook de voortgezette behandeling van twee aanhangige initiatiefvoorstellen kunnen leiden tot een wijziging van de wettelijke kaders. Bij wetswijzigingen op medisch-ethisch vlak betrekt het kabinet specifiek ook (vooraf) de beroepsgroepen.

Klik hier voor het regeerprogramma.

Bron: Overheid